Motor Kollektörleri

Motor Kollektörlerin (komütatör) yuvarlaklığı ve pürüzlüğü:

Yeni veya yeniden düzenlenmiş bir kollektörün 20 µm. kadar yuvarlaklığı olmalıdır.Bu ise komütatörün µm.’de titreşimi demektir. Çıkıntılı dilimler 1 µm.’den daha büyük olmamalıdır. Yuvarlaklığın dışındaki yüksek frekanslar daha küçük hareket genliğinde olmalıdır. Eğer bir üniversal motor yuvarlaklığı 5 µm’i aşıyorsa, kollektor çevresinin 1/10’nu geçmemelidir. En iyi kontak yüzeyini ve patına yapmak için en iyi yüzeyi sağlayabilmek için koüektörün ortalama pürüzsüzlüğü (Rz) 2-4 µm. civarında olmalıdır.

Komütatörün işletimi :

Komütatörfer tornalanmış ya da taşlanmış olabilirler. Elmas uçlu bir alet kullanılarak iyi bir yüzey elde edebilmek için kesimin düşük besleme yüzeyi tornalandıktan sonra iyice temizlenmelidir.
-Kesme hızı :100-120 m/min
-Kesme derinliği :0,05-0,1 mm
-Besleme hızı :30-50 µm/rev

Komütatörü bir bileme taşıyla komütatöre ters yönde tornalayarak bilemek daha iyi sonuç elde etmek için faydalıdır.EI ile bileylemek ise o kadar iyi sonuç vermez. Bu hem tecrübe ister, hem de ancak acil durumlarda ya da makina sadece kısa bir süre içinde durdurabiliyorsa düşünülmelidir. Patinanın kalınlığını inceltmek için kauçuk cilalama çubuğu kullanılabilir, fakat bu işlem yanmış noktaları yok edemez.

Open chat
💬 Merhaba
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim ?